Alba Iulia

Introducere

Viziunea proiectului +CityxChange este de a permite co-crearea viitorului în care vrem să trăim. Aceasta include dezvoltarea unui cadru și a unui instrument de sprijin pentru a permite o piață comună de aprovizionare cu energie, susținută de o comunitate conectată. Prin intermediul proiectului, orasele participante vor primi recomandări pentru o nouă politică de intervenție, pentru o reglementare a pietei existente, respectiv modele de afaceri care vor duce la dezvoltarea unor comunități energetice pozitive care să integreze e-Mobilitatea ca serviciu (eMaaS). Proiectul +CityxChange își propune să dezvolte și implementeze blocuri și districte energetice pozitive (PEB/PED) pentru a le integra ca parte a tranziției europene spre energie curată în orașe.

 

Alba Iulia Smart City își propune să utilizeze în mod inteligent informații, date și tehnologii capabile să răspundă provocărilor leg   ate de adaptabilitate, flexibilitate, dezvoltare socială și economică durabilă, energie și mediu. Este deja un fapt dovedit faptul că integrarea sistemelor fizice, digitale și umane în orașe inteligente sporește eficiența proceselor, reduce costurile, îmbunătățește calitatea vieții, asigură un viitor durabil, prosper și incluziv pentru cetățeni. Prin urmare, proiectul Smart City va aduce beneficii importante cetățenilor din Alba Iulia, investitorilor și turiștilor care vizitează orașul. În acest moment la nivel de oraș funcționează mai multe soluții legate de gestionarea inteligentă a energiei urbane și clădirile inteligente. În cadrul proiectului + CityxChange, municipiul Alba Iulia se așteaptă să dezvolte în continuare aceste soluții și să testeze posibilitatea de a avea un PEB la nivel local.

Hartă

Kit de presă despre proiect

Viziunea proiectului +CityxChange este co-crearea unui viitor în care ne dorim să trăim. Pentru a realiza acest lucru, va fi adoptat următorul cadru de implementare:
(i) Planificare și proiectare integrată
(ii) Facilitarea creării unei piețe comune a energiei
(iii) Schimb inter-comunitar
Acest cadru de implementare va încorpora 11 Proiecte Demonstrative, care vor fi realizate în municipalitățile denumite generic ” orașe far” cu mai multă experiență în domeniul energiei sustenabile, proiectele urmând a fi replicate în orașele care își doresc să urmeze aceste exemple de bună practică. Aceste proiecte cuprind aspecte ce țin de mediu, spațiu, chestiuni sociale, tehnice, economice, de reglementare și juridice, necesare pentru a crea zone/districte energetice pozitive (PEB/D). Acestea vor conduce la recomandări pentru documentele strategice adoptate de către administrații, implicare comunitară, reglementarea pieței și modele de afaceri care vor permite scalarea și replicarea PEBs-urilor la nivelul altor orașe, respectiv în toată Europa.
(i) informarea cetățenilor despre potențialul și oportunitățile care ar putea rezulta din dezvoltarea unui DPEB (model, implicare);
(ii) încurajarea cetățenilor să își asume proprietatea clădirilor și a comunităților lor, prin:
  • schimbarea comportamentului care îmbunătățește eficiența clădirilor (implicare)
  • încurajarea investițiilor pentru a atrage clienți în loc de consumatori de energie (promovarea investițiilor)
(iii) facilitarea apariției inovării și a noilor tehnologii ”revoluționare” la nivel local, prin
  • noi mecanisme de reglementare pentru testarea tehnologiilor ”revoluționare” (ZONA REGULATORIE)
  • locuri de testare destinate inovării care încurajează tehnologii și servicii noi și emergente, care să permită părților interesate locale să își extindă soluțiile către o piață mai largă (Locuri de testare)
  • testarea noilor soluții pentru mobilitate electronică perfect integrată cu sistemul energetic (eMaaS)
(iv) facilitarea unui preț echitabil pentru energie pentru toți consumatorii dintr-o comunitate
  • un sistem energetic mai flexibil (MICRO-REȚELE)
  • tranzacționarea de la egal la egal la nivelul micro-rețelei, în cadrul PEBD (LOCAL)
  • tranzacționarea între toți consumatorii, nu doar între consumatorii industriali mari (PIEȚE FLEXIBILE)
(v) co-crearea viitorului orașului cu implicarea cetățenilor săi printr-o viziune de oraș îndrăzneț pentru 2050 (VIZIUNE)
Soluția propusă de proiectul +CityxChange a dus la crearea a 11 proiecte demonstrative (DP), care vor fi implementate în cele două orașe Far (Limerick, Irlanda și Trondheim, Norvegia). Apoi, va fi creat un profil și un cadru de replicare pentru fiecare DP, astfel încât orașele adepte (FC: Alba Iulia, România; Písek, Cehia; Sestao, Spania; Smolyan, Bulgaria și Võru, Estonia) și alte orașe ale UE să poată exploata soluțiile  proiectului + CityxChange.
Proiectul +CityxChange va crea soluții pentru blocurile pozitive din punct de vedere energetic care contribuie la dezvoltarea districtelor și orașelor pozitive dpdv energetic prin:
(1) instrumente de sprijinire a deciziilor care permit luarea de decizii de către toți actori locali activi din comunitate;
(2) o abordare unitară în vederea creării unui bloc energetic pozitiv prin măsuri de reducere și eficiență a energiei, regenerabile locale, stocare locală, flexibilitate și tranzacționare de energie de la egal la egal;
(3) implicarea comunității de sus în jos, condusă de autoritatea locală și implicarea cetățenilor pentru a informa, educa și contribui la schimbările în comportamentul actual.

Gallerie

Știri

+CityxChange Newsletter – April 2021

+CityxChange‘s sixth newsletter has been distributed in April 2021. Please, feel welcome to read the newsletter online here and distribute it to your network. This month’s newsletter contains the most important news and updates of the last four months from our project, focusing on how +CityxChange is entering its project

Citeste mai mult »

+CityxChange Newsletter – December 2020

+CityxChange‘s fifth newsletter has been distributed in December 2020. Please, feel welcome to read the newsletter online here and distribute it to your network. This month’s newsletter contains the most important news and updates of the last three months from our project, focusing on how +CityxChange has adopted to a

Citeste mai mult »

Evenimente

X